PayByNet wkracza w świat e-commerce

PayByNet

PayByNet, nowa usługa pozwalająca na dokonywanie bezpośrednich i pewnych płatności przez internet jest uruchamiana w coraz to większej liczbie sklepów i firm działających w sieci. Ten system płatności działa 24 godziny na dobę, również w weekendy.

Sama usługa możliwa jest dzięki zintegrowaniu systemu z bankami, a następnie poprzez przekazanie przez Krajową Izbę Rozliczeniową S.A. informacji o zleceniu w trybie natychmiastowym dokonania przelewu, wysłanej bezpośrednio do sklepu internetowego lub właściwego urzędu. Sama transakcja wykonywana jest poprzez system rozliczeniowy ELIXIR, którego operatorem jest właśnie Krajowa Izba Rozliczeniowa S.A. Warto zaznaczyć, że system PayByNet został zintegrowany również z ePUAP, czyli z elektroniczną Platformą Usług Administracji Publicznej, co znacznie ułatwia użytkownikom wnoszenie stosownych opłat urzędowych za pośrednictwem internetu. PayByNet umożliwia również uzyskanie Elektronicznego Poświadczenia Opłaty.

W tym roku system PayByNet został wprowadzony do serwisu Travelplanet.pl specjalizującego się w sprzedaży wycieczek zagranicznych. Dodatkowo serwis oferuje klientom następne udogodnienie – system mass-collect, który każdemu przypisuje indywidualny numer konta, co ułatwia identyfikację klienta. Całość sprawia, że pieniądze klienta, zaraz po dokonaniu zapłaty, lądują na koncie usługodawcy, a nie zalegają kilka dni w pośredniczącym banku.

Również serwis Aero.pl dostrzegł zalety PayByNet, i wprowadził system ułatwiający transakcje klientom kupującym tańsze bilety lotnicze. Lecz zaznaczyć trzeba, że pierwszym serwisem, który wprowadził PayByNet w e-płatnościach w Polsce, był Merlin.pl, również stosujący system mass-collect. Usprawnienia te przyczyniły się do poprawienia procesów związanych z płatnościami, a co za tym idzie, zyskał na tym klient końcowy. Dyrektor Merlin.pl, Łukasz Sierpiński, planuje również w niedalekiej przyszłości wprowadzić system PayByNet do innych spółek wchodzących w skład Grupy Kapitałowej Czerwona Torebka.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *