Żywność lokalnych producentów online

żywność ekologiczna

Od 8 do 25% zwiększyła się w ciągu ostatnich dwóch lat liczba osób kupujących żywność przez Internet. Nic więc dziwnego, że coraz więcej sklepów, w tym największe sieci handlowe, wprowadza możliwość zakupów online, wraz z usługą dostarczenia towaru pod drzwi. A co się stanie jeśli tę tendencję połączymy z panującą ostatnio modą na zdrowe odżywianie, bazujące na lokalnych, sezonowych produktach?

Powstanie platforma do zamawiania przez Internet żywności od lokalnych producentów. Firma realizująca projekt – CEO Roygard – planuje wejść na rynek z początkiem 2015 roku, jednak już teraz dostępna jest strona internetowa cabas.pl, która przyciąga wzrok wysokiej jakości zdjęciami jedzenia.
Wysokiej jakości zdjęcia i wysokiej jakości produkty, bo taka właśnie idea przyświeca twórcom serwisu. Za pośrednictwem strony do projektu mogą dołączyć producenci polskich specjałów, produktów regionalnych, tradycyjnych i co najważniejsze – naturalnych. Firma nie jest zainteresowana powielaniem istniejących już sieci sklepów internetowych, powstających przy dużych marketach, ale promowaniem własnoręcznych wyrobów, od lokalnych i sprawdzonych dostawców.

Jest to wyciągnięcie ręki w stronę małych przedsiębiorców, którzy zajmują się produkcją żywności, jednak ich oferta niknie na tle kolorowych, marketowych bilboardów i dobrze zaopatrzonych supermarketów. Wprowadzenie swoich produktów na rynek internetowy pozwoli im zaistnieć w świadomości dużo większej liczby klientów, którzy do tej pory nie mieli pojęcia o ich istnieniu.

Jest to jednocześnie doskonała alternatywa dla zalewających rynek produktów mizernej jakości, naszprycowanych chemikaliami, których producenci już nawet przestali się wysilać, aby nadać im jakikolwiek smak. Dodatkowo polska kuchnia, a tym samym polskie produkty, przeżywają swoisty renesans, głównie za sprawą promowania zdrowej żywności i stylu życia, w którym jedzenie nie jest wyłącznie koniecznością, a celebracją i największą przyjemnością dnia.

Serwis ma więc szanse na powodzenie, o ile jego twórcy, zgodnie z zapowiedziami, będą bazować na producentach sprawdzonych, w oparciu o najwyższe standardy jakości i smaku.

Projekt jest współfinansowany z funduszy europejskich, którego ideą jest wsparcie lokalnych producentów, oferujących żywność tradycyjną i, przede wszystkim, zdrową.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.